Kasteel van Zwijnaarde

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Huidig vrij recent kasteel met omringend park, behouden omwalling en toegangsdreef vanaf het dorpscentrum. Kasteel op U-vormige plattegrond, gebouwd in het midden van het door de watergordel omgeven terras en grondvesten van de voormalige grotere kastelen.

Kasteeldomein van Zwijnaarde

Joachim Schayckstraat 4-6, Prelaatsdreef (Gent)
Huidig vrij recent kasteel met omringend park, behouden omwalling en toegangsdreef vanaf het dorpscentrum. Belangrijke voorgeschiedenis, opklimmend tot de 14de eeuw. Een laatste maal verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in 1922 in zijn huidige vorm, in neorococostijl, naar ontwerp van architect Octave Flanneau. Kasteel op U-vormige plattegrond, gebouwd in het midden van het door de watergordel omgeven terras en grondvesten van de voormalige grotere kastelen. Ten noorden en zuiden voor het kasteel, ruime bakstenen stallen en koetshuizen daterend uit de 18de eeuw. Toegangsbrug vooraan met drie getoogde bogen.

Wordt opgevolgd door