Britse militaire begraafplaats Heverlee War Cemetry

Beschermd monument van 16-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Leuven
Deelgemeente Heverlee
Straat Kerspelstraat
Locatie Kerspelstraat zonder nummer (Leuven)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24062/366.1
  • OB001833

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats

Kerspelstraat zonder nummer, Leuven (Vlaams-Brabant)

Begraafplaats opgericht na de Tweede Wereldoorlog, vierkante plattegrond en perken aangelegd in waaiervorm, toegang via smeedijzeren hek tussen 2 pijlers gevat in de gebogen voormuur.

Beknopte karakterisering

Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats, Heverlee War Cemetry, is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats "Heverlee War Cemetry" is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

In 1946 aangelegde verzamelbegraafplaats voor hoofdzakelijk vliegeniers uit het Common Wealth, Polen en de Verenigde Staten, die getuigt van de zware verliezen in en rond Leuven tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
De begraafplaats, ingeplant op een vierkant perceel, werd ontworpen volgens de principes van de Commonwealth War Graves Commission door Philip Hepworth die het achterliggende Heverlee Bos als decor gebruikte voor de in waaiervorm ingeplante grafstenen en het centrale 'Cross of Sacrifice'. Typerend zijn de toegangspartij met smeedijzeren poort, lage bakstenen muurtjes en schuilgebouwtjes met pseudo-klokgevels, de omzomende hulsthaagjes, en het kleurcontrast van het uitgestrekte grasveld, de witte natuurstenen grafzerken, het concave groenscherm achter het 'Cross of Sacrifice', en de toegangspartij in rode baksteen.
Door haar strak geometrische tuinaanleg en ligging temidden de velden en grenzend aan Heverlee Bos, heeft "Heverlee War Cemetery" bovendien een grote landschappelijke waarde.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.