Sint-Pieterskapel en ambachthuis van de kaarsgieters

Beschrijving

* Nr. 1/ Philipstockstraat. Voormalige St.-Pieterskapel en het ambachtshuis van de kaarsgieters, heden z.g. "'t Keerske". Georiënteerde kapel, ten N. deels ingebouwd door het voormalige ambachtshuis van de kaarsgieters (samen met nr. 3). Oorspronkelijk bestaande uit een crypte, sinds XVI z.g. de "St.-Katharina in de Krog", en een bovenkapel z.g. de "St.-Pieterskapel". Huidige benaming verwijst n

Keersstraat 1, Philipstockstraat 13 (Brugge)
Voormalige Sint-Pieterskapel en ambachtshuis van de kaarsgieters, heden zogenaamd "'t Keerske". Kapel oorspronkelijk bestaande uit een crypte, heropgebouwd circa 1389 en sinds 1581-1593 in gebruik als vereringskapel van het ambacht van de kaarsgieters. De ingebouwde voorgevel is gedeeltelijk zichtbaar vanop een kleine koer: bakstenen tuitgevel van één travee en twee bouwlagen. Op begane grond blinde arcade, mogelijk uit de 14de eeuw. Ambachtshuis opgevat als breedhuis van twee bouwlagen met jaarankers 1615.