Sint-Jan Berchmansschool

Gemeente Mechelen
Straat Sint-Jan-Berchmansstraat
Locatie Sint-Jan-Berchmansstraat 1 (Mechelen)

Sint-Jan-Berchmansschool

Sint-Jan-Berchmansstraat 1, Mechelen (Antwerpen)

Neogotisch complex, aan straat afgesloten met gekanteelde muur met tudorboogpoort, in 1889-1903 opgericht naar ontwerp van H. Meyns.

Beschrijving

De bescherming omvat de neogotische Sint-Jan Berchmansschool, in 1889-1903 opgericht als meisjesschool naar ontwerp van architect H. Meyns.

Waarden

De Sint-Jan Berchmansschool is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

De bouw van de Sint-Jan Berchmansschool is nauw verbonden met de ontplooiing van de wijk en van de parochie opgericht in 1890.

in casu architectuurhistorische waarde:
De Sint-Jan Berchmansschool, gebouwd in neogotische stijl in 1889-1903 naar ontwerp van Henri Meyns bestaande uit het voormalige klooster en de twee klasvleugels is representatief voor de 19de en begin 20ste-eeuwse scholengebouwen in het katholieke net.