Spoorwegbrug over de Dijle

Besluiten

Sluizencomplexen Bovensluis en Benedensluis met technische uitrusting, sluiswachterswoningen en spoorwegbruggen

De bescherming omvat de bakstenen spoorwegbrug over de Dijle ter hoogte van de bovensluis.

Waarden

De spoorwegbrug over de Dijle op de lijn 25 (ter hoogte van de bovensluis) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als onderdeel van grootse infrastructuurwerken die rond de eeuwwisseling werden uitgevoerd in het kader van een verbeterde waterhuishouding en van een vlotter spoorwegverkeer in en rond Mechelen; als goed voorbeeld van een stenen spoorwegbrug die rond 1900 werd geconstrueerd en als illustratie van de wijze waarop spoorlijnen in de bovengenoemde periode werden verhoogd.

Nekkerspoel-Borcht (Mechelen)
Brede bakstenen brug met segmentbogig gewelf, smeedijzeren leuningen op arduinen boordstenen, van circa 1900.