Beschermd monument

Gemeentelijke begraafplaats

Beschermd monument van 18-07-2011 tot heden

ID
7744
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7744

Besluiten

Kapel Onze-Lieve-Vrouw en begraafplaats
definitieve beschermingsbesluiten: 18-07-2011  ID: 4832

Beschrijving

De oorspronkelijke begraafplaats met toegang, gebouwtjes, ommuring en enkele graftekens te Boekhoute, waaronder het graf van de familie De Block, is beschermd als monument.Waarden

De oorspronkelijke begraafplaats met toegang, gebouwtjes, ommuring en enkele graftekens, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De begraafplaats van Boekhoute is een zeldzaam voorbeeld van gemeentelijke begraafplaats aangelegd op privé-initiatief, hier van de heer Guillaume De Block, burgemeester van het dorp, bewoner van het kasteel van Boekhoute en prominent politicus, wetenschapper en diepgelovig man. De toegang tot de begraafplaats met flankerende sobere bakstenen gebouwtjes met grafmakerwoning en lijkhuisje, daterend van 1857, is een zeldzaam voorbeeld van een sobere vorm van architecturaal uitgewerkte inkom bij een landelijke gemeentelijke begraafplaats. De oorspronkelijke bakstenen ommuring, omlopend omheen de 0.-L.-Vrouwekapel bleef aan drie zijden behouden en getuigt van het gesloten karakter van de begraafplaats.
Het grafmonument van de familie De Block, volgens een overeenkomst van de familie met de gemeente opgericht in het centrum van de begraafplaats, is een monumentaal familiemausoleum ter ere van de ouders van Guillaume De Block, van hemzelf en van zijn kinderen.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Meuleken zonder nummer (Assenede)
De neoclassicistische kapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind uit de jaren 1850 is gesitueerd op de zuidoosthoek van de oorspronkelijke begraafplaats.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Gemeentelijke begraafplaats

Meuleken zonder nummer (Assenede)
De gemeentelijke begraafplaats werd aangelegd in 1857 en uitgebreid naar het noorden in 1894. De oorspronkelijke begraafplaats heeft een symmetrische aanleg met centraal gelegen monumentale grafkelder. Het ijzeren toegangshek wordt geflankeerd door twee, haaks op de straat ingeplante gebouwtjes. De sobere bakstenen constructies waren oorspronkelijk gevangenhuis, grafmakerswoning en lijkhuisje.