Gemeentelijke begraafplaats

Beschermd monument van 18-07-2011 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Assenede
Deelgemeente Boekhoute
Straat Meuleken
Locatie Meuleken (Assenede)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43002/122.1
  • OO003474

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentelijke begraafplaats

Meuleken zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

De gemeentelijke begraafplaats werd aangelegd in 1857 en uitgebreid naar het noorden in 1894.

Is de omvattende bescherming van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Meuleken zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

De neoclassicistische kapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind uit de jaren 1850 is gesitueerd op de zuidoosthoek van de oorspronkelijke begraafplaats.

Beschrijving

De oorspronkelijke begraafplaats met toegang, gebouwtjes, ommuring en enkele graftekens te Boekhoute, waaronder het graf van de familie De Block, is beschermd als monument.

Waarden

De oorspronkelijke begraafplaats met toegang, gebouwtjes, ommuring en enkele graftekens, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De begraafplaats van Boekhoute is een zeldzaam voorbeeld van gemeentelijke begraafplaats aangelegd op privé-initiatief, hier van de heer Guillaume De Block, burgemeester van het dorp, bewoner van het kasteel van Boekhoute en prominent politicus, wetenschapper en diepgelovig man. De toegang tot de begraafplaats met flankerende sobere bakstenen gebouwtjes met grafmakerwoning en lijkhuisje, daterend van 1857, is een zeldzaam voorbeeld van een sobere vorm van architecturaal uitgewerkte inkom bij een landelijke gemeentelijke begraafplaats. De oorspronkelijke bakstenen ommuring, omlopend omheen de 0.-L.-Vrouwekapel bleef aan drie zijden behouden en getuigt van het gesloten karakter van de begraafplaats.
Het grafmonument van de familie De Block, volgens een overeenkomst van de familie met de gemeente opgericht in het centrum van de begraafplaats, is een monumentaal familiemausoleum ter ere van de ouders van Guillaume De Block, van hemzelf en van zijn kinderen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.