Spinbaan

Gemeente Berlare
Straat Hogeweg
Locatie Hogeweg 11 (Berlare)

Burgerhuis met spinbaan

Hogeweg 11, Berlare (Oost-Vlaanderen)

Alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; volgens kadasterarchief gebouwd in 1905 door fabrikant Gustaaf Van Den Berghe, aanvankelijk voor zijn dochter Esther. Enkelhuis met lijstgevel opgetrokken uit oranjerode baksteen op een hardstenen plint.

De spinbaan van touwslagerij Van den Berghe is beschermd als monument.

Waarden

De spinbaan van touwslagerij Van den Berghe is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

De spinbaan is een zeldzame constructieve getuigenis van de infrastructuur voor de ambachtelijke touwslagerij die in de regio een grote verspreiding heeft gekend en de grondslag vormde voor de ontwikkeling van de jutespinnerij. Teruggaand op een kleinere spinbaan van 1862 kwam de huidige grotendeels tot stand in 1890. De spinbaan is zeer herkenbaar representatief voor dit landelijk industrieel gebouwtype, namelijk opgevat als lage, langgerekte halfopen loods in baksteenbouw onder pannen zadeldak.