Beschermde archeologische site

Kasteelsite van Wezemaal

Beschermde archeologische site van tot heden

Beschrijving

De kasteelsite van Wezemaal is beschermd als archeologische zone. Deze bescherming omvat de ondergrondse funderingen van het 12de-eeuwse kasteel van de heren van Wezemaal.

Waarden

De kasteelsite van Wezemaal is beschermd als archeologische zone omwille van het algemeen belang gevormd door de:

cultuurhistorische waarde, wetenschappelijke waarde

Het kasteel van Wezemaal bestond reeds in de 12de eeuw en heeft gedurende vele eeuwen het dorpsgezicht van Wezemaal mee gedomineerd. De heren van Wezemaal behoorden lange tijd tot één van de belangrijkste adellijke families binnen het hertogdom Brabant. Na de sloop van het kasteel in 1790 bleef de zone onbebouwd. Tot op vandaag zijn het bovenhof en het neerhof nog herkenbaar op het terrein. De ondergrond bevat nog heel wat archeologische sporen. Het archeologisch bodemarchief is de enige nog resterende bron van informatie om de oorsprong en de evolutie van het kasteel van Wezemaal verder te bepalen. De site is een belangrijke archeologische en historische zone en dient behouden te worden als een getuige enerzijds en met het oog op toekomstig onderzoek anderzijds.

Aarschotsesteenweg, Rigessel (Rotselaar)
De kasteelsite van Wezemaal omvat de ondergrondse funderingen van het 12de-eeuwse kasteel van de heren van Wezemaal.