Eclectische burgerhuizen met tuinen

Eclectische burgerhuizen met tuin

Beschrijving

Het als een eenheid geconcipieerde ensemble van twaalf eclectische burgerhuizen van circa 1912 en de hoekwoning uit het interbellum zijn, met inbegrip van de voor- en achtertuinen, beschermd als monument.

Waarden

De eclectische burgerhuizen waarvan 12 met historiserende tegelpanelen van 'Maison Helman' met inbegrip van de voor- en achtertuinen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het als een éénheid geconcipieerde ensemble van twaalf rijhuizen, in de volksmond gekend als de 'Twaalf apostelen', werd circa 1911 opgetrokken door de Brusselse aannemer Ernest Wauters-Dustin en kinderen en behoort tot de basisbebouwing van de gelijktijdig aangelegde de Limburg Stirumlaan, een verbindingslaan tussen Wemmel en Brussel. Het betreft een opmerkelijke illustratie van de wooncultuur van de gegoede middenklasse in het toen nog rurale Wemmel waarbij de bel-etageburgerwoningen een bescheiden upstairs-downstairs verhaal vertellen en samen met de markant uitgewerkte eclectische gevels voorzien van kwaliteitsvolle historiserende tegelpanelen, de status van de bouwheer en zijn cliënteel etaleerden. Samen met het ruime eclectische driekwartburgerhuis van circa 1925-1928 aan de oostzijde, vormt het een boeiend architecturaal geheel dat tot op vandaag door zijn omvang en opmerkelijke verzorgde en verfrissende stijl een onmiskenbare hoge stedenbouwkundige waarde en contextwaarde heeft.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Zeer goed bewaard en voor België een uniek ensemble van twaalf bel-etageburgerhuizen uit het begin van de 20ste eeuw, opgevat als individueel uitgewerkte enkelhuizen met repeterend schema van twee verspringende traveeën, een souterrain en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak uitgewerkt als typische gevelarchitectuur in een verzorgde eclectische stijl getypeerd door een klassieke gevelindeling en verfraaid met art nouveau-elementen zoals onder meer de kleurrijke gevelparamenten, het decoratief uitgevoerd schrijnwerk, de pittoreske dakkapellen met pagode-achtige bekroning en het gebruik van kwalitatieve tegelpanelen van het huis Helman in de geaccentueerde boogvelden. Het ensemble wordt op een passende wijze begrensd door een driekwart vrijstaande eclectische burgerwoning op onregelmatige plattegrond die door haar kleur- en materiaalgebruik, de nokhoogte en de pittoreske geveluitwerking visueel één geheel vormt met de belendende panden. Daarenboven bleven de omringende, beboomde tuin en de oorspronkelijke tuinafsluiting aan de voorzijde bewaard wat de ensemblewaarde vergroot.

artistieke waarde

Merkwaardig ensemble van twaalf rijwoningen elk voorzien van twee gaaf bewaarde, kwaliteitsvolle tegelpanelen geproduceerd door een van Belgisch meest gerenommeerde tegelbedrijf 'Maison Helman Céramiques d'Art' (Sint-Agatha-Berchem) in een historiserende Franse Henri 11 en Louis XVI-stijl. Gezien de omvang en de schaalgrootte van de bewaarde panelen betreft het een uniek voorbeeld in België van dit segment uit het aanbod van 'Maison Helman' (Brussel) die doorgaans bekend staat om zijn art-nouveaugetinte tegelpanelen. Daarenboven zijn alle ontwerpen van de grote panelen terug te vinden in een verkoopcatalogus van het tegelbedrijf wat het geheel een grote documentaire waarde verleent.

Is de omvattende bescherming van

de Limburg Stirumlaan 155 (Wemmel)
Driekwart vrijstaande eclectische burgerwoning, gebouwd tussen 1925 en 1928 aan de oostzijde van een eclectische huizenrij. Het pand sluit aan bij het ensemble door het kleur- en materiaalgebruik, de nokhoogte en de pittoreske uitwerking. De omringende en beboomde tuin wordt aan de de Limburg Stirumlaan afgesloten door een afgerond ijzeren vleugelpoortje geflankeerd door een dito grille op een lage hardstenen sokkel en aan de Prins Boudewijnlaan en door een betonnen afsluiting.

Eclectische burgerhuizen

de Limburg Stirumlaan 131-153 (Wemmel)
Het fraaie ensemble van twaalf art-nouveau-getinte eclectische rijhuizen is opgevat als een reeks van individueel uitgewerkte enkelhuizen met repeterend schema, ingetekend op het kadaster in 1912.