Herberg en hoeve De Lange Hage

Rijselsestraat 138 (Zedelgem)
Het woonhuis met links een later aangebouwde stalling ligt iets hoger dan het straatniveau. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen). De ordonnantie van de voorgevel (vroegere tweewoonst) is aangepast, eventueel in de tweede helft van de 19de eeuw. De herberg klimt in ieder geval op tot vóór 1538 en doet dienst als één van de drie locaties waar de vierschaar van de heerlijkheid Den Houtschen bijeenkomt (naast onder meer herberg de "Swarten Hoop". Bebouwing staat afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). In 1742 worden er verbouwingswerken uitgevoerd. De bebouwing is opvallend afwezig op de Ferrariskaart (1770-1778), maar wordt wel afgebeeld als "lange haege" op een kopie uit 1796 van een figuratieve kaart uit 1769.