Hoeve Goed van den Bogaerde

Gemeente Beernem
Straat Noendreef
Locatie Noendreef 3 (Beernem)

Hoevesite Goed van den Bogaerde

Noendreef 3, Beernem (West-Vlaanderen)

Beschermd als monument bij MB van 5/06/2003. Beschermd als dorpsgezicht vastgelegd bij MB van 5/06/2003. Historische hoeve afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Goed van den Bogaerde".

Gekandelaarde linde bij Goed van den Bogaerde

Noendreef 3 (Beernem)

Ten zuidwesten van de boerenwoning staat een gekandelaarde lindeboom die gezien zijn oriëntatie ten opzichte van het huis hoogst waarschijnlijk de functie heeft vervuld van schermboom. Op het moment van de inventarisatie in 2008 wist de negentigjarige bewoner, die reeds 60 jaar in het pand woont, te vertellen dat de boom vroeger nuttig was voor de honingproductie. Hij zei: "ze zetten er bieën in". Het is een zomerlinde met een stamomtrek van 359 cm (2008) en vormt nog een relict van de 18de-eeuwse aanleg bij het boerenerf.