Parochiekerk Sint-Martinus: toren en koor

Parochiekerken Sint-Paulus, Sint-Martinus en Sint-Bavo

Beschrijving

De bescherming omvat de toren en het koor van de Sint-Martinuskerk. Deze bescherming werd in 1974 uitgebreid tot de volledige kerk als monument en de onmiddellijke omgeving als landschap. In 2001 werd de Sint-Martinuskerk en zijn omgeving beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De toren en het koor der Sint-Martinuskerk is beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu archeologische waarde

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorpsplein (Wetteren)
De bouw van de oudste onderdelen van de huidige kerk, de gotische toren en het koor, wordt in de literatuur doorgaans geplaatst in de 16de eeuw, doch de toren klimt waarschijnlijk op tot de 15de eeuw. Wellicht vonden er herhaaldelijke verbouwingen plaats. Eind jaren 1880 was de kerk in slechte staat. De plannen voor een volledig herstel en uitbreiding van de kerk werden in 1892-1893 opgemaakt door architect Henri Vaerwyck.