Tapijtweverij New franco Belge

Beschrijving

Leiestraat nr. 40-42/ Kweekstraat. Tapijtweverij New franco Belge. Bedrijf in oorsprong genaamd "tissage de la Lys" en opgericht in 1920 te Lauwe door L. Blaublomme. Sinds 1923 gevestigd te Wevelgem als N.V. "Manufacture Franco-Belge de Tapis". In 1953 werd de fabriek uitgebreid met een kaardwolspinnerij. De fabrieksgebouwen bepalen het beeld van de zuidzijde van de straat. Eenvoudige baks

Is de omvattende vaststelling van

Leiestraat 30, 40 (Wevelgem)
Tapijtweverij New Franco Belge vestigde zich in 1923 in Wevelgem en breidde in 1953 uit met een kaardwolspinnerij. Van de grootschalige site bleven de volgende onderdelen bewaard: de gevels en structuur van het spinnerijgebouw met werkplaatsen van 1953, bestaande uit een opeenvolging van parallelle beuken onder sheddaken en met in de straatgevel een muurkapel in een omlijsting van zwarte baksteen, fragmenten van straatgevels en omheiningsmuren langs de noord- en oostzijde van de site, en een fabrieksschoorsteen.