Parochiekerk Sint-Martinus

Parochiekerk Sint-Martinus en omgeving

Beschrijving

De volledige Sint-Martinuskerk is beschermd als monument; de bescherming is de uitbreiding van de bescherming uit 1936 van de toren en het koor. De onmiddellijke omgeving is beschermd als landschap. In 2001 werd de Sint-Martinuskerk en zijn omgeving beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De bescherming als monument van de toren en het koor van de Sint-Martinuskerk te Massemen wordt uitgebreid tot het gebouw in zijn geheel omwille van het algemeen belang.

Dorpsplein (Wetteren)
De bouw van de oudste onderdelen van de huidige kerk, de gotische toren en het koor, wordt in de literatuur doorgaans geplaatst in de 16de eeuw, doch de toren klimt waarschijnlijk op tot de 15de eeuw. Wellicht vonden er herhaaldelijke verbouwingen plaats. Eind jaren 1880 was de kerk in slechte staat. De plannen voor een volledig herstel en uitbreiding van de kerk werden in 1892-1893 opgemaakt door architect Henri Vaerwyck.