Huis De Gans

Woningen

Beschrijving

De bescherming omvat het Huis De Gans in kern een laatmiddeleeuws huis, initieel een houtskeletbouw, dat in de late 18de eeuw werd versteend en aangepast.

Waarden

Huis De Gans, initieel houtbouw in de late 18de eeuw versteend is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
In kern laatmiddeleeuws huis, initieel een houtskeletbouw, in de late 18de eeuw versteend en aangepast. De bewaarde, houten draagstructuur met versterkte sporenkap vormt een historisch waardevolle, materiƫle getuige van laatmiddeleeuwse houtskeletbouw, typerend voor de laatmiddeleeuwse architecturale en stedebouwkundige ontwikkeling. De sobere pilastergevel, ter hoogte van de begane grond gesupprimeerd voor handelsdoeleinden en in het begin van de 20ste eeuw op de bovenverdiepingen verfraaid met geglazuurde tegels maakt deel uit van de vrij homogene en harmonieuze, 18de-eeuwse straatwand, die de Guldenstraat tot op heden typeert.

Huis De Gans

Guldenstraat 22 (Mechelen)
In kern een laatmiddeleeuws huis, initieel een houtskeletbouw, dat in de late 18de eeuw werd versteend en aangepast.