Redactie en drukkerij Dagblad Vooruit

Redactiegebouw dagblad Vooruit

Het voormalige redactiegebouw van Dagblad Vooruit is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd:
"Het voormalig redactiegebouw van 'Dagblad Vooruit', gelegen St.-Pietersnieuwstraat 128 te Gent, als belangrijk gebouw van architect Fernand Brunfaut in een eigen picturaal-plastische, zelfs ecclectisch getinte vormentaal aansluitend bij de Nieuwe Zakelijkheid, gerealiseerd in 1930; als voormalig redactiegebouw van het 'Dagblad Vooruit', opgericht in 1884 en hier gevestigd sinds 1931. Omwille van de artistieke waarde van het behouden interieur, voornamelijk de vestibule en lokettenwand op de gelijkvloerse verdieping en het trappenhuis met overloop op de eerste verdieping, aangekleed met houten lambrizeringen, bijhorende zitbank en twee armaturen voor de verlichting."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DO000802, vml. redactiegebouw dagblad Vooruit, beschermingsdossier (S.N./1988).

Waarden

Het voormalige redactiegebouw van Dagblad Vooruit is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Sint-Pietersnieuwstraat 128 (Gent)
Redactie en drukkerij Dagblad Vooruit, met opvallende voorgevel van rood en zwart geglazuurde tegels, glas- en ijzerwerk, behorend tot de nieuwe zakelijkheid, volgens plintopschrift van 1930 en naar ontwerp van architect Fernand Brunfaut.