Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Café Posthotel en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Café-hotel Posthotel met interieur van het gelijkvloers

Beschrijving

De bescherming omvat het café-hotel Posthotel. Het interieur van het gelijkvloers is eveneens beschermd als monument; deze bescherming werd in 2005 uitgebreid tot het volledige gebouw.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als dorpsgezicht van het café-hotel Posthotel omwille van de artistieke, historische en volkskundige waarde als volgt: "als café-hotel, opgetrokken in baksteen tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw, met merkwaardig gelijkvloers interieur in neo-Vlaamse renaissancestijl."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000773, Café-hotel Posthotel (VAN DEN BOSSCHE H., 1986).

Waarden

Het café-hotel Posthotel is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Café Posthotel

Stationsplein 11 (Wetteren)
Het hotel, ontworpen door Camiel Raes-Maenhout, ondernemer der openbare werken, werd circa 1887 opgeleverd. Een combinatie van koets- en koerierdienst met huurhouderij, restaurant en hotel waarvoor op de bovenverdieping 14 kamers voor de hotelfunctie werden voorzien. Gaaf behouden café-interieur in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1887.