Teksten van Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof: orgel

Parochiekerk Sint-Michiel: orgel versie 1 29082013 ()

Het orgel werd gebouwd in de eerste helft van de 18de eeuw. Wellicht is het orgel afkomstig van de kerk van Vertrijk. In 1845 verkocht de koster van Vertrijk het immers aan de toenmalige Sint-Martinuskerk - na de gemeentefusie in 1970 werd de naam aangepast naar Sint-Michielskerk om verwarring met de Sint-Martinuskerk van Kerkom te vermijden. Onder meer de oude windlade en het fraaie orgelkastje zijn bewaard gebleven.

Bibliografie

• FAUCONNIER A., ROOSE, P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen : een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.

Parochiekerk Sint-Michiel: orgel ()

De bescherming als monument betreft het orgel in de voormalige Sint-Martinuskerk, later de Sint-Michielskerk.