Neoclassicistische eenheidsbebouwing: deel westelijke pleinwand

Geografisch pakket Mechelen

Beschrijving

De bescherming omvat de noordelijke hoek van de westelijke pleinwand die deel uitmaakt van de neoclassicistische eenheidsbebouwing van het Kardinaal Mercierplein (hoek met Lange Nieuwstraat).

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: De Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg stelt voor de huizen rond het Kardinaal Mercierplein, evenals twee daarbij aansluitende gelijke hoekhuizen respectievelijk met de Schuttersvest en de Arsenaalstraat te beschermen als monument omwille van de historische en artistieke waarde als typische voorbeelden van strenge neoclassicistische architectuur en omwille van de stedenbouwkundige inplanting als harmonisch ensemble dat een uitstekende verbinding vormt tussen het stationskwartier en de oude binnenstad.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000646, Mechelen: 44 monumenten en 2 stadsgezichten, beschermingsdossier (BRENDERS F., 1985).

Waarden

Korte Nieuwstraat 1 (huidige Lange Nieuwstraat 1) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Westelijke pleinwand

Kardinaal Mercierplein 4-8, Lange Nieuwstraat 1, Schuttersvest 75 (Mechelen)
Samenstelling van vijf woningen van drie traveeën tot één monumentaal geheel van drie bouwlagen onder aaneengesloten zadeldaken.