Hoeve Hof ten Hondert: woonhuis, hofgevels van koetsgebouw en stal

Beschermd monument van tot (gedeeltelijke opheffing)

Hoeve Hof ten Hondert: de hofgevels van het koetsgebouw en de stal
definitieve opheffingsbesluiten: 15-02-2024  ID: 15274

voorlopige opheffingsbesluiten: 28-08-2023  ID: 15158

Hof ten Hondert en omgeving

De site van Hof ten Hondert, dit is de omwalling en het perceel binnen de omwalling, inclusief het binnenhof en de overige gevels van het koetshuis en de stal, is beschermd als dorpsgezicht.

Op 15 februari 2024 werd de bescherming als monument van Hoeve Hof ten Hondert gedeeltelijk opgeheven, meer bepaald de hofgevels van het koetsgebouw en de stal, omwille van het algemeen belang. In 1991-1996 zijn tijdens verbouwingen de hofgevels van het koetsgebouw en de stal materieel volledig vernieuwd. Hierbij zijn meerdere erfgoedelementen verloren gegaan. Hierdoor is de erfgoedwaarde van het koetsgebouw en de stal onvoldoende om nog een bescherming als monument te motiveren. Deze fiche toont de situatie voor de gedeeltelijke opheffing. De situatie na de gedeeltelijke opheffing raadpleeg je hier.

Het beschermingsdossier uit 1988 motiveert de bescherming van Hof ten Hondert als volgt: "het woonhuis omwille van de historische waarde als voormalig gasthuis uit het einde van 17de eeuw, met enerzijds karakteristieke van traditionele baksteenbouw met witstenen kruiskozijnen, anderzijds kenmerken van een evolutie naar de stijl uit de Lodewijk XIV-periode, door de aanwezigheid van een balusterborstwering voor het middenvenster en in pleisterwerk uitgevoerde vensteromlijstingen; eveneens omwille van de historische waarde van het interieur, namelijk twee kleine 'voutekamers', een haard in gotische en in barokstijl, en een houten trapspil met open treden.
De hofgevels van het 18de-eeuwse koetsgebouw en de stal omwille van de historische waarde door de aanwezigheid van recuperatie-elementen in witsteen, vermoedelijk afkomstig van oudere verdwenen constructies in situ, zoals een poortomlijsting met korfboog, een rondboog met negblokken en raampjes met witstenen neggen en duimen voor buitenluiken."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000805, Hof ten Hondert (VAN DEN BOSSCHE H., 1988).

Waarden

Het woonhuis, hofgevels van het 18de-eeuws koetsgebouw en de stal van het Hof ten Hondert waren beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hof ten Hondert

Oude Heerbaan 19 (Wetteren)
Vierkant omgracht domein met woonhuis ten noorden, twee vleugels teruggaand op de vroegere stallen en koetsgebouw respectievelijk ten oosten en ten westen parallel tegenover elkaar op het recent nieuw aangelegde voorerf. Woonhuis, voorheen op cartouche van de voorgevel gedateerd 1719, met kenmerken eigen aan de overgangsperiode van de traditionele bak- en zandsteenbouw naar de Lodewijk XIV-stijl.

Wordt opgevolgd door

Hoeve Hof ten Hondert: woonhuis