Neoclassicistische eenheidsbebouwing: deel neoclassicistisch herenhuis

Gemeente Mechelen
Straat Schuttersvest
Locatie Schuttersvest 94 (Mechelen)

Twee neoclassicistische herenhuizen

Arsenaalstraat 2, Coxiestraat 1, Colomastraat 2, Schuttersvest 94, Mechelen (Antwerpen)

Twee gelijke, tegenover elkaar gelegen herenhuizen ingeplant op de hoeken van de twee schuine straten naast de Hendrik Consciencestraat. Sluiten aan bij het ensemble van het Kardinaal Mercierplein.

Beschrijving

De bescherming omvat het noordelijk deel van het westelijk neoclassicistisch herenhuis, dat deel uitmaakt van de neoclassicistische eenheidsbebouwing van het Kardinaal Mercierplein (hoek met Schuttersvest).

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: De Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg stelt voor de huizen rond het Kardinaal Mercierplein, evenals twee daarbij aansluitende gelijke hoekhuizen respectievelijk met de Schuttersvest en de Arsenaalstraat te beschermen als monument omwille van de historische en artistieke waarde als typische voorbeelden van strenge neoclassicistische architectuur en omwille van de stedenbouwkundige inplanting als harmonisch ensemble dat een uitstekende verbinding vormt tussen het stationskwartier en de oude binnenstad.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000646, Mechelen: 44 monumenten en 2 stadsgezichten, beschermingsdossier (BRENDERS F., 1985).

Schuttersvest 94 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: