Gemeentehuis van Merkem

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, zie opschrift en het in baksteen uitgevoerde gemeenteschild, respectievelijk links en boven het portaal. In 1923, volgens jaarankers, gebouwd naar een nieuw ontwerp van architect Théo Raison (Brugge).

Kouterstraat 26 (Houthulst)

Gedenkplaat

Kouterstraat zonder nummer (Houthulst)
Gedenkplaat in 1958 aangebracht tegen de gevel van het voormalige gemeentehuis ter nagedachtenis aan de deelname van het 13de linieregiment aan de zogenaamde "Slag van Merkem" op 17 april 1918 (Eerste Wereldoorlog).

Gedenkplaat

Gedenkplaat aangebracht tegen de gevel van het voormalige gemeentehuis ter nagedachtenis aan de eenheid draadloze telegrafie (Eerste Wereldoorlog).

Gedenkplaat

Gedenkplaat in 1932 aangebracht tegen de gevel van het voormalige gemeentehuis ter nagedachtenis aan de deelname van het 9de linieregiment aan de "Slag van Merkem" op 17 april 1918 (Eerste Wereldoorlog).

Gedenkplaat

Gedenkplaat aangebracht tegen de gevel van het voormalige gemeentehuis ter nagedachtenis aan de deelname van het 1ste regiment 4de jagers te voet aan de "Slag van Merkem" op 17 april 1918 (Eerste Wereldoorlog).

Gedenkplaat

Gedenkplaat aangebracht tegen de gevel van het voormalige gemeentehuis voor het 9de linieregiment en haar offers in de Eerste en Tweede Wereldoorlog, waaronder de "Slag van Merkem". Deze slag maakte deel uit van het zogenaamde "Lente-offensief" waarbij de Duitse troepen nog een laatste poging ondernamen om de kanaalhavens te veroveren.