Kasteel van Uitbergen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Berlare
Deelgemeente Uitbergen
Straat Moleneindestraat
Locatie Moleneindestraat 31 (Berlare)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 31, Berlare (Oost-Vlaanderen)

Het kasteeldomein van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families.

Is de omvattende vaststelling van

Conciërge- of rentmeesterwoning

Moleneindestraat 29, Berlare (Oost-Vlaanderen)

Deze voormalige conciërgewoning van het kasteel van Uitbergen werd gebouwd in 1887 in opdracht van kasteelheer en burgemeester graaf Victor van den Steen de Jehay. Het betreft een conciërgewoning in cottagegetinte stijl, representatief voor de laat 19de-eeuwse personeelswoning.

Koetsiers- en hovenierswoning

Moleneindestraat 27, Berlare (Oost-Vlaanderen)

De voormalige koetsiers- en hovenierswoning van het kasteel van Uitbergen werd gebouwd in 1885 in opdracht van kasteelheer en burgemeester graaf Victor van den Steen de Jehay. Het betreft een zeldzaam voorbeeld van een woning voor de koetsier-tuinman met washuis, zadelkamer, koetshuis en paardenstal vervat in één gebouw.

Park van Uitbergen

Moleneindestraat 31 (Berlare)

Minstens tot de 16de eeuw opklimmende buitenplaats die evolueerde van een omwalde site tot een groot omgracht en ommuurd kasteeldomein met landschappelijke tuinaanleg en dendrologisch waardevol bomenbestand, overwegend daterend uit eind 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.

Beknopte karakterisering

Typologiearboreta, beelden, belvedères, boomgaarden, boothuizen, eendenhuisjes, hekken, hekpijlers, kapellen (gebouwen en structuren), landhuizen, omheiningsmuren, ommuurde moestuinen, opgaande bomen, parken, serres, tuinbruggen, tuinen
Stijleclecticisme, neoclassicisme, neogotiek
Datering18de eeuw, tweede kwart 19de eeuw, vierde kwart 19de eeuw, vóór WO I
SoortAcer saccharum (suikeresdoorn), Carya glabra (kale hickory), Carya ovata (ruigschorshickory), Cryptomeria japonica (sikkelcipres), Fraxinus americana (witte es, Amerikaanse es), Juglans cinerea (grijze walnoot), Juglans nigra (zwarte walnoot, bitternoot), Maclura pomifera (osagedoorn), Parrotia persica, Picea orientalis (Kaukasische spar), Quercus cerris (moseik, Turkse eik), Quercus palustris (moeraseik), Quercus robur (zomereik), Sequoiadendron giganteum (mammoetboom, reuzensequoia), Taxodium distichum (gewone moerascipres), Tilia americana (Amerikaanse linde), Tilia tomentosa (zilverlinde), Ulmus laevis (fladderiep, steeliep)

Beschrijving

Het kasteeldomein van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.