Beschermd monument

Oorlogsmonument ontworpen door Eugène Aernauts

Beschermd monument van tot heden

ID
782
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/782

Besluiten

Oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 22-02-2013  ID: 5140

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken voor Léon Schreurs ontworpen door Eugène Aernauts(1883-1965), gelegen op de parkstrook tussen de Geldenaakse- en de Léon Schreursvest, is beschermd als monument.Waarden

Het oorlogsgedenkteken op de Léon Schreursvest is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als eerbetoon aan Léon Schreurs (1888-1914) die als 'laatste verdediger van Leuven' de stad verdedigde en sneuvelde op 19 augustus 1914, is dit gedenkteken onlosmakelijk verbonden met de Leuvense en de Belgische politieke geschiedenis. Het bezit aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

in 1923 ingehuldigd oorlogsgedenkteken, gevormd door een in breuksteen opgetrokken, steekboogvormige muur waartegen een in 1922 door Eugène Aernauts (1883-1965) ontworpen en in de bronsgieterij Vindevagel (Gentbrugge) gegoten hoogreliëf met voorstelling van Léon Schreurs, als 'laatste verdediger van de Leuven' in gevechtsuitrusting realistisch afgebeeld, en achter hem een in draperieën gehulde, allegorische vrouw met lauriertak en vlag. Het geheel is dynamisch uitgewerkt en staat voor moed, strijdvaardigheid, vaderland en glorie.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Oorlogsmonument

Léon Schreursvest zonder nummer (Leuven)
In breuksteen uitgewerkt, steekboogvormig monument, naar ontwerp van beeldhouwer Eugène Aernauts, in 1923 ingehuldigd.