Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Herenhuis Hof ten Damme met tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hof ten Damme met interieur en tuin met Gingo Bilboa

Het Hof ten Damme en de tuin met inbegrip van de Ginkgo biloba zijn beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het Hof ten Damme met zijn omgeving is beschermd als dorpsgezicht om reden van het historisch belang van de site, met name als restant van de vroegere, middeleeuwse versterkte omwalling, en om reden van de wetenschappelijke waarde, omwille van de aanwezigheid in de tuin van een Ginkgo biloba, een vrij zeldzaam exemplaar in de familie der naaldbomen.”

Waarden

Het Hof ten Damme en de tuin met inbegrip van de Ginkgo biloba zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Hoog-Kallostraat 4 (Beveren)
Gerestaureerde herenwoning uit de tweede helft van de 18de eeuw, op de plaats van het fort van Kallo uit de 14de eeuw. Ontpleisterde voorgevel van vijf traveeën en één bouwlaag + deurtravee, afgedekt door een zadeldak met dakkapel boven de tweede travee. Tuin in landschappelijke stijl, naar ontwerp van J.J. Buytaert uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met vijver.

Is de omvattende bescherming van

Japanse notenboom bij Hof ten Damme

In het private park horende bij het historische Hof ten Damme staat een zeldzame Japanse notenboom. Het is een opgaande parkboom met een zware stamomtrek van 405 cm. De tuinaanleg dateert van het eerste kwart van de 19de eeuw en deze bijzondere boom is nog een relict uit deze plantcampagne.