Hoeve Prinsenhof: woonhuis

Gemeente Wetteren
Straat Dorpsplein
Locatie Dorpsplein 3 (Wetteren)

Hoeve Prinsenhof

Dorpsplein 2A-D, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Voormalige pachthoeve met losstaande bestanddelen. Deze hoeve gaat terug op het "Hof van den Prinse", een vroegere site met walgrachten die in het bezit was van de heren van Massemen.

Beschrijving

De bescherming omvat het woonhuis van hoeve Prinsenhof. Ook de schuur en stal van de hoeve zijn beschermd als monument; de hoevesite is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het woonhuis van de hoeve Prinsenhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als woonhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw, behorend tot een hoeve die na de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw het verwoeste kasteel van de Heren van Massemen verving. Het gebouw is eenlaags, is geplaatst onder pannenzadeldak, heeft een gewitkalkte bakstenen voorgevel, kalkstenen deuromlijsting en als imitatienatuursteen gepleisterde raamomlijstingen.