Hoeve Prinsenhof: woonhuis

Besluiten

Hoeve Prinsenhof met woonhuis, schuur en stallen, oude linde en parochiekerk Sint-Martinus en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat het woonhuis van hoeve Prinsenhof. Ook de schuur en stal van de hoeve zijn beschermd als monument; de hoevesite is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het woonhuis van de hoeve Prinsenhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als woonhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw, behorend tot een hoeve die na de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw het verwoeste kasteel van de Heren van Massemen verving. Het gebouw is eenlaags, is geplaatst onder pannenzadeldak, heeft een gewitkalkte bakstenen voorgevel, kalkstenen deuromlijsting en als imitatienatuursteen gepleisterde raamomlijstingen.

Hoeve Prinsenhof

Dorpsplein 2A-D (Wetteren)
Deze hoeve gaat terug op het Hof van den Prinse, een vroegere site met walgrachten die in het bezit was van de heren van Massemen. Ten zuiden op het met gras begroeide erf en op een verhoogde terp gelegen alleenstaande boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, in kern vermoedelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In L-vorm gebouwde verankerde bakstenen stallen, schuur en wagenhuis van 1868 onder pannen zadeldaken.