Hoeve Prinsenhof: schuur en stal

Beschermd monument van tot (opheffing)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

definitieve opheffingsbesluiten: 15-02-2024  ID: 15273

voorlopige opheffingsbesluiten: 28-08-2023  ID: 15157

Hoeve Prinsenhof met woonhuis, schuur en stallen, oude linde en parochiekerk Sint-Martinus en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvatte de schuur en stal van hoeve Prinsenhof. Ook het woonhuis van de hoeve is beschermd als monument; de hoevesite is beschermd als dorpsgezicht.

De bescherming als monument van de schuur en de stal van hoeve Prinsenhof werd op 28 augustus 2023 voorlopig en op 15 februari 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang. De historische waarde van de schuur en de stal is aangetast door een verbouwing in 2004-2011.

Waarden

De schuur en de stal van de hoeve Prinsenhof waren beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

19de-eeuwse bakstenen schuur en stal, beide geplaatst onder pannenzadeldak en respectievelijk met in segment afgewerkte poorten en met witgekalkte gevels, een onverbrekelijk geheel vormend met het woonhuis en de percelen van de hoeve.

Hoeve Prinsenhof

Dorpsplein 2A-D (Wetteren)
Deze hoeve gaat terug op het Hof van den Prinse, een vroegere site met walgrachten die in het bezit was van de heren van Massemen. Ten zuiden op het met gras begroeide erf en op een verhoogde terp gelegen alleenstaande boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, in kern vermoedelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In L-vorm gebouwde verankerde bakstenen stallen, schuur en wagenhuis van 1868 onder pannen zadeldaken.