Hof ter Cleye

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Mooie en ruime gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen) rondom een gekasseid erf met kleine mestvaalt. Groot poortgebouw onder afgewolfd dak ten oosten, poort in arduinen korfboogomlijsting tussen twee blinde korfboogvelden aan straatzijde (letters AMR in sluitsteen).

Hof ter Cleye

Holstraat 1 (Ninove)
Pachthoeve, bekend sinds 832 als Loets; oorspronkelijk eigendom van de abdij van Ninove. Huidige hoeve dateert van 1778 of 1742 met enkele latere aanpassingen. Ruime gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een gekasseid erf met kleine mestvaalt. Groot poortgebouw onder afgewolfd dak ten oosten, poort in arduinen korfboogomlijsting tussen twee blinde korfboogvelden aan straatzijde. 19de-eeuws wagenhuis en bakhuisje ten oosten.

Wordt opgevolgd door

Hof ter Cleye