Hoeve met losse bestanddelen Bonempolder

Beschrijving

Oude Damse Weg nr. 1. Historische hoeve voorheen z.g. "Bonempolder", sinds 1947 "Chartreusenhof" genoemd, cf. naar verluidt van 1445 tot 1791 in eigendom van de Brugse Karthuizers. Oorspronkelijke benaming verwijst naar de ligging te "Bonem", in de 13de eeuw een onafhankelijke heerlijkheid met eigen rechtsbevoegdheid, die ressorteert onde

Oude Damse Weg 1 (Damme)
Historische hoeve. Reeds bebouwing op de site weergegeven op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Hoeve oorspronkelijk van het langgeveltype, thans met losstaande bestanddelen op deels verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen recente bakstenen pijlers. Boerenhuis, samen met aansluitende lagere stal- en schuurvleugel minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Deels witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder pannen zadeldak; twee opkamertraveeën. Geïncorporeerd duiventil; losstaand bakhuis-zomerkeuken.