Beschermd monument

Neoclassicistisch herenhuis: gevels en daken

Geografisch pakket Aalst

Beschrijving

De bescherming omvat de gevels en daken van het neoclassicistische herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Waarden

Esplanadeplein 6 (gevels en bedaking) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als grootschalig neoclassicistische herenwoning, die de schakel vormt tussen de neogotische Sint-Jozefskerk en de naastgelegen kleinere herenwoning met dezelfde stijlkenmerken, met traditionele binnenindeling met onder meer koetsdoorrit en hoger gelegen inkomhal.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Neoclassicistisch herenhuis

Esplanadeplein 6 (Aalst)
Het monumentaal enkelhuis van drie verdiepingen en een kelderverdieping en zes traveeën onder licht hellend mansardedak (leien) dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw (mogelijk circa 1880) en is opgetrokken in neoclassicistische stijl.