Neoclassicistisch herenhuis

Geografisch pakket Aalst

De bescherming omvat het neoclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Esplanadeplein is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als neoclassicistische herenwoning daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen in het stationskwartier waar overwegend woningen in neoclassicistische stijl worden aangetroffen, met breed balkon op de bel-étage en ingekaste vensters met buitenluiken op de gelijkvloerse verdieping.

artistieke waarde

van het interieur met bewaarde indeling en decoratie-elementen zoals vloeren, schouwen, plafonds, met merkwaardige, centraal in de woning gelegen rechthoekige inkomhal in neoclassicistische stijl, gelijkvloerse kamers met waardevolle afwerking, voornamelijk bij plafonds en schouwen.

Esplanadeplein 6 (Aalst)
Het enkelhuis van twee en een halve verdieping en een kelderverdieping telt vijf traveeën onder een licht hellend zadeldak. Het gebouw dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en is opgetrokken in neoclassicistische stijl.