Parochiekerk Sint-Kornelis

Besluiten

Parochiekerk Sint-Kornelis, kerkhofmuur, toegangspilonen, pastorie, klooster: oude delen en hun omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat het exterieur en interieur van de Sint-Korneliskerk. De omgeving met onder meer de kerk, pastorie en klooster is beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de Sint-Korneliskerk als volgt: "als in kern romaans-vroeggotische kerk (middenbeuk) met 18de-eeuwse verbouwingen en uitbreidingen (onder meer zijbeuken onder gemeenschappelijk dak met hoofdbeuk, westtoren, koor)."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000707, Dorpskom met kerk, pastorie en klooster (VAN DEN BOSSCHE H., 1983).

Waarden

De Sint-Korneliskerk (exterieur en interieur) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Parochiekerk Sint-Kornelis met kerkhof

Sint-Kornelisplein (Horebeke)
Oorspronkelijk romaans of vroeggotisch eenbeukig kerkje, volledige heropbouw van het schip met nieuwe westgevel en -toren in 1751-54 naar ontwerp van architect Jan Baptist Simoens, aansluitend op het behouden koor van 1724-26. Pseudo-basilicale kerk met driebeukig schip van vier traveeën met ingebouwde vierkante westtoren, koor van twee traveeën en driezijdige sluiting, geflankeerd ten zuiden door sacristie en ten noorden door berging-stookplaats. Omringend kerkhof afgesloten door eenvoudige lage bakstenen kerkhofmuur van 1780-81, ten westen met geblokte arduinen hekpijlers.