Parochiekerk Sint-Kornelis: kerkhofmuur en toegangspijlers

Gemeente Horebeke
Straat Sint-Kornelisplein
Locatie Sint-Kornelisplein zonder nummer (Horebeke)

Parochiekerk Sint-Kornelis

Sint-Kornelisplein zonder nummer, Horebeke (Oost-Vlaanderen)

Oorspronkelijk romaans of vroeggotisch eenbeukig kerkje, in de 16de eeuw uitgebreid met transept. Omringend kerkhof afgesloten door eenvoudige lage bakstenen kerkhofmuur van 1780-81, ten westen met geblokte arduinen hekpijlers.

Beschrijving

De bescherming omvat de kerkhofmuur met inkompijlers rond de als monument beschermde Sint-Korneliskerk. De omgeving met onder meer de kerk, pastorie en klooster is beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de kerkhofmuur met toegangspijlers als volgt: "als ommuring van het kerkhof, daterend uit dezelfde periode van de nieuwbouw der kerk."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000707, Dorpskom met kerk, pastorie en klooster (VAN DEN BOSSCHE H., 1983).

Waarden

De kerkhofmuur en de toegangspilonen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: