Theresianenklooster: 18de-eeuws restant annonciadenklooster

Gemeente Aalst
Straat Louis D'Haeseleerstraat
Locatie Louis D'Haeseleerstraat 19 (Aalst)

Theresianenklooster

Louis D'Haeseleerstraat 19, Aalst (Oost-Vlaanderen)

Na verdrijving in 1783 (Klooster Pontstraat), opnieuw gesticht in 1836 onder leiding van Pater De Smet; ongeveer ter plaatse van het in 1797 opgeheven Annonciadenklooster. Nieuw gebouw voltooid in 1865.

Beschrijving

De bescherming omvat het 18de-eeuwse restant van het annonciadenklooster dat in 1836 werd geïntegreerd in het opnieuw gestichte theresianenklooster.

Waarden

Het deel van het voormalige annonciadenklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als restant van het voormalig annonciadenklooster, in de 19de eeuw opgenomen in het nieuwe complex van het theresianenklooster, met bakstenen lijstgevel op plint en parement van zandsteen bij het gelijkvloers, met zandstenen Toscaanse pilasters over beide verdiepingen en een 18de-eeuwse spiegelboogvormige deuromlijsting in hardsteen.

historische waarde

als dubbelhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw, tevens zeldzaam bewaard voorbeeld van pilastergevel.