Dorpspomp

Beschermd monument van 18-07-2011 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Assenede
Deelgemeente Assenede
Straat Diederikplein
Locatie Diederikplein zonder nummer (Assenede)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43002/113.1
  • OO003472

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Dorpspomp

Diederikplein zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

De arduinen dorpspomp, daterend van 1819, bestaat uit een vierkant voetstuk, een romp in de vorm van een afgeknotte obelisk met een hoofdgestel en bolbekroning.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De dorpspomp is beschermd als monument.

Waarden

Openbare dorpspomp van Assenede is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De openbare waterpomp is nog de laatste getuige in Assenede van 19de-eeuwse nutsvoorzieningen in een landelijk dorp. De openbare waterpomp is representatief voor het sociaal-culturele verleden van de gemeente, geplaatst door de gemeente op een oude waterput voor de voorziening van water voor de dorpsbewoners, en opgetrokken in een typerende stijlvolle vormgeving eigen aan de bouwperiode in het eerste kwart van de 19de eeuw. De naar verluidt in 1819 gebouwde openbare waterpomp van Assenede behield zijn authentieke vormgeving in een sobere empirestijl. De arduinen dorpspomp bestaat uit een vierkant voetstuk, een romp in de vorm van een afgeknotte obelisk met een hoofdgestel en bolbekroning.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.