Dorpspomp

Openbare dorpspomp

De dorpspomp is beschermd als monument.

Waarden

Openbare dorpspomp van Assenede is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De openbare waterpomp is nog de laatste getuige in Assenede van 19de-eeuwse nutsvoorzieningen in een landelijk dorp. De openbare waterpomp is representatief voor het sociaal-culturele verleden van de gemeente, geplaatst door de gemeente op een oude waterput voor de voorziening van water voor de dorpsbewoners, en opgetrokken in een typerende stijlvolle vormgeving eigen aan de bouwperiode in het eerste kwart van de 19de eeuw. De naar verluidt in 1819 gebouwde openbare waterpomp van Assenede behield zijn authentieke vormgeving in een sobere empirestijl. De arduinen dorpspomp bestaat uit een vierkant voetstuk, een romp in de vorm van een afgeknotte obelisk met een hoofdgestel en bolbekroning.

Dorpspomp

Diederikplein (Assenede)
De arduinen dorpspomp, daterend van 1819, bestaat uit een vierkant voetstuk, een romp in de vorm van een afgeknotte obelisk met een hoofdgestel en bolbekroning.