Pastorie van Hoeke

Beschrijving

Oostkerkestraat nr. 4. Voormalige pastorie van Hoeke, gelegen ten noorden van de Sint-Jacobskerk, grenzend aan het kerkplein. Gelegen in omhaagde tuin, toegankelijk via hek met één bakstenen pijler (rechter pijler verdwenen); achterliggend weiland te bereiken via een poortje achterin de tuin. Een paalboek van Hoeke vermeldt in 1554 "de priesteragie metter suutsyde ant kerckhof

Pastorie van Hoeke met tuin

Oostkerkestraat 4 (Damme)
Ten noorden van de Sint-Jacobskerk, gelegen in omhaagde tuin, toegankelijk via hek met bakstenen pijler. Achterliggend weiland te bereiken via een poortje achterin de tuin. De huidige pastorie wordt tussen 1781 en 1790 gebouwd, maar heeft in de 19de en 20ste eeuw verschillende verbouwingen ondergaan. Pastorie in classicistische stijl, bestaande uit een hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok haaks op straat). Aan beide zijden een uitbouw onder plat dak.