Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Melsele

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw, bijgebouwtjes van de pastorie en dorpskom van Melsele

Beschrijving

De bescherming van de dorpskom van Melsele omvat het Kerkplein met de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw, de pastorie en dorpswoningen. Ook de gevels op de grens van de afbakening (Kerkplein 1-7, 11-19, 24-30 en de zijgevel van de Sint-Elisabethstraat 2) maken deel uit van de bescherming.

Waarden

De dorpskom van Melsele is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dorpskom Melsele

Dambrugstraat, Hazaarddam, Kalishoekstraat, Kerkplein, Sint-Elisabethstraat, Torenstraat (Beveren)
Het Kerkplein is een vierkant plein met centraal de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Vroeger lag rond de kerk het kerkhof, nu geruimd en aangelegd als grasveld omzoomd door schermbomen. Het ruime dorpsplein heeft voornamelijk 19de-eeuwse bebouwing met hoofdzakelijk dorpswoningen.

Is de omvattende bescherming van

Kerkplein 11 (Beveren)
Dubbelhuis uit de 19de eeuw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Cementparement in art-decostijl aangebracht in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Kerkplein 21 (Beveren)
Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Rechthoekige deur in neoclassicistische omlijsting van arduin, in het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw te dateren.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kerkplein 23X (Beveren)
Ruime, georiënteerde kerk, gelegen te midden van de dorpskom en omgeven door een plantsoen. Kruiskerk met vierkante voorgeveltoren en houten dakruiter op de viering. Benedenkerk van vijf traveeën; rechthoekige transeptarmen van één travee.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Kerkplein 22 (Beveren)
Rechthoekig bakstenen huis van 1767 met ontpleisterde gevels; voor- en achtergevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met vlakke nok op elke zijde voorzien van een dakkapel met driehoekig fronton. Links en rechts voormalig koetshuis en schuurtje. Achterin gelegen pastorietuin en met hekken afgesloten voortuin.