Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Sacristie met kerkhof van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en kapellen

Beschrijving

De bescherming omvat de neogotische kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand uit 1897-1898.

Waarden

De Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Bakstenen wegkapel, in de late 19de eeuw in neogotische stijl op de plaats van een oudere kapel gebouwd, geplaatst onder een op tandlijst rustend zadeldak en met uitkragende makelaar in de geveltop en met een onder spitsboog gevatte nis boven de inkom, waarin een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje werd geplaatst ter vervanging van een 18de-eeuws terracotta-origineel uit de vroegere kapel.

Broekstraat (Aalst)
De bakstenen wegkapel werd in 1897-1898 in neogotische stijl gebouwd door bewoners van de Kapelleommegang en de Broekstraat. De kapel, op rechthoekig grondplan opgetrokken, heeft een driezijdige beƫindiging. De zijgevels zijn met kleine spitsboograampjes geopend, de voorgevel heeft een onder een spitsboog geplaatste deur met vast bovenlicht.