Gemeentehuis van Sint-Margriete

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en onderwijzerswoning, thans dienstencentrum en secretariaat van de "Generale Vrije Polder". Volgens KB van 10.02.1868 werd de gemeente verplicht een school met onderwijzerswoning op te richten. Op 17 juli kreeg de gemeente de machtiging om 16 a grond aan te kopen in de dorpskom voor het bouwen van een "schoollokaal, onderwijzerswoning, gemeentearchiefkamer en raadzaal".

Sint-Margrietestraat 53 (Sint-Laureins)
Gemeentehuis en onderwijzerswoning naar ontwerp van architect Edmond de Perre en in gebruik genomen in 1875. Beeldbepalend, in de as van de dorpsstraat ingeplant hoofdgebouw op vierkante plattegrond, van drie op drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen tentdak. Links, aansluitend gebouwtje van 1935 met in de straatgevel een hardstenen oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van beide Wereldoorlogen.

Wordt opgevolgd door