Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog

Herdenkingskapelletjes Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De herdenkingskapel voor de burgerlijke slachtoffers van een bomongeval op een tram op 9 oktober 1943 te Oosteeklo is beschermd als monument. Het tweede herdenkingsmonument waarvan sprake in de waarden betreft een herdenkingskapel in de Muikemstraat.

Waarden

Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog voor de burgerlijke slachtoffers van een bomongeval op een tram op 9-10-1943 te Oosteeklo is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma, dat door de burgers vaak werd verwerkt door het zoeken van troost en kracht in de religie. Religieus geïnspireerde herdenkingsmonumenten in de vorm van een wegkapelletje, opgericht naar aanleiding van twee verschrikkelijke menselijke drama's die in 1943 te Oosteeklo plaatsvonden ten gevolge van bomaanvallen (bij vergissing) op burgerlijke doelwitten.
De beide herdenkingsmonumenten getuigen van de moeilijke dagelijkse levensomstandigheden en van het menselijk leed, waarmee de burgerbevolking te maken kreeg in oorlogstijd.

historische waarde

Twee herdenkingsmonumenten, met sterk religieuze symboliek door hun vormgeving als pijlerkapelletjes, werden in 1945 opgericht en ingehuldigd op initiatief van de gemeente Oosteeklo voor de burgerlijke slachtoffers van de Tweede wereldoorlog. Het monument in de Stroomstraat herdenkt het drama van 9-10-1943 waarbij vele burgers het leven lieten toen een (Engelse) vliegtuigbom op die plaats een tram trof. Het monument in de Muikernstraat herdenkt de burgerlijke slachtoffers bij een (Engels) bomongeval op 9-7-1943.
Het betreft twee bijna identieke niskapellen, ingewerkt in een gemetste pijler van baksteen die wordt afgedekt door een steil zadeldakje van Boomse pannen, dat een weinig verdiept ligt tussen twee puntgevels. Langs beide zijden aan de voorkant geflankeerd door kniehoge vierkante pijlers afgedekt met een steen in arduin. Elk wegkapelletje met eenvoudig plaasteren Onze-Lieve-Vrouwbeeldje in een beglaasde nis in driehoekige gotische vormgeving en met daarboven een kruis in witsteen. De kapelletjes zijn beide uitgevoerd door een lokale ambachtsman.

Stroomstraat (Assenede)
Het herdenkingskapelletje werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo. Het monument herdenkt de burgers die op 9 oktober 1943 het leven lieten toen een Engelse vliegtuigbom op die plaats de tram trof. Het bakstenen pijlerkapelletje is voorzien van een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje in een beglaasde nis onder een steil pannen zadeldakje tussen puntgevels.