Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus: toren, koor, transept en zijkapellen

Gebouwen en landschap in Vlaanderen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de toren, het koor, het transept en de zijkapellen van de parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus.

Waarden

De toren, het koor, de kruisbeuk en de zijkapellen der Sint-Pieter en -Martinuskerk zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus

Markt (Assenede)
Kerk met rechthoekige plattegrond van een hallenkerk met drie gelijke beuken van vier traveeën, niet uitspringend transept met kruisingstoren op vierkante basis en drie gelijke koren met rechte sluiting.. De oudste delen van de huidige kerk in Doornikse kalksteen zijn nog de achthoekige kruisingstoren op vierkante basis, de kruisbeuk en het koor in romaanse stijl van circa 1200. De gotische zijkoren dateren vermoedelijk uit de 14de eeuw.