Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus: toren, koor, transept en zijkapellen

Gemeente Assenede
Straat Markt
Locatie Markt zonder nummer (Assenede)

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus

Markt zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Toren, koor en transept en zijkapellen beschermd bij koninklijk besluit van 30 juli 1942. Eerste kerk mogelijk gesticht door Robrecht de Fries die naar aanleiding van zijn overwinning te Kassel op 22 februari 1071 op de feestdag van Sint-Pieter een groot aantal kerken, gewijd aan Sint-Pieter, liet oprichten.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de toren, het koor, het transept en de zijkapellen van de parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus.

Waarden

De toren, het koor, de kruisbeuk en de zijkapellen der Sint-Pieter en -Martinuskerk zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu oudheidkundige waarde