Pastorie Heilige Amandusparochie

Beschermd monument van 28-03-1991 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Denderleeuw
Deelgemeente Denderleeuw
Straat Dorp
Locatie Dorp 18 (Denderleeuw)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41011/103.1
  • 4.01/41011/107.1
  • OO000739

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Pastorie Heilige Amandusparochie

Dorp 18, Denderleeuw (Oost-Vlaanderen)

Alleenstaand huis van twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, leien). Grote beboomde achtertuin gelegen aan de Dender.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de voormalige pastorie van de Sint-Amandusparochie. De kerksite met inbegrip van de pastorie en zijn omgeving zijn als dorpsgezicht beschermd.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de pastorie als volgt werd gemotiveerd: "als voorbeeld van een laat-18de-eeuwse pastorie, opgetrokken in baksteen met mogelijks uit de vroegere pastorie gerecupereerde zandsteen, met onder meer smeedijzeren leuning in rococostijl bij de dubbele bordestrap bij de gevel aan de tuinzijde".

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000814, De pastorie, kerkhofmuur met inkompijlers en omgeving, advies KCML (1991).

Waarden

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.