Burgerhuis 't Groen Cruys

Geografisch pakket Gent

Burgerhuis 't Groen Cruys is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als bak- en zandstenen lijstgevel van een breedhuis daterend van 1614 met gesculpteerde reliëfs in de boogvelden."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000657, Kleine Vismarkt 4-6: huis 't Groen Cruys, advies KCML (1981).

Waarden

Het huis ''t Groen Cruys' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Kleine Vismarkt 6 (Gent)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak en eertijds gedateerd 1614 op gesculpteerde reliëfs in boogvelden van bovenverdieping. Voorgevel gerestaureerd in 1890, begane grond gewijzigd in de 20ste eeuw. Lijstgevel opgetrokken uit baksteen met gebruik van zandsteen voor de hoekblokken, penanten, speklagen en markerende waterlijsten. Gedeeltelijk bewaarde zijtrapgevel.