Parochiekerk Sint-Jan-Baptist: toren

Gebouwen en landschap in Vlaanderen

Beschrijving

De bescherming omvat de kerktoren van de Sint-Jan-Baptistkerk. De bescherming werd in 2013 uitgebreid tot het volledige gebouw, het kerkhof en de site van de vroegere castrale motte.

Waarden

De toren der Sint-Jan-Baptistakerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Sint-Janstraat 4 (Deinze)
De parochiekerk Sint-Jan-Baptist is zoals de oudste typische Leiekerkjes ingeplant op een lichte verhevenheid aan de linker buitenbochtoever van een oude afgesneden arm van de Leie. Enkel de achthoekige bakstenen toren van de oude kruiskerk, vermoedelijk rond 1300 te dateren en begin 17de eeuw verhoogd, bleef behouden en werd geïntegreerd in de nieuwe kerk. De neogotische kerk uit 1908 werd ontworpen door Henri Valcke en wordt omringd door een ovaal kerkhof, omgeven door leilinden, hagen en een rij knotwilgen.