Huis Loosveldt

Beschrijving

Ieperstraat nr. 39. Laatclassicistisch burgerhuis ook gekend als "Huis Loosveldt", in kern daterend uit 1771 cf. jaartalcartouche op de deurtussendorpel. Het primitief kadasterplan (ca. 1830) geeft een breder pand met aanhorigheden weer op de plaats van de huidige nrs. 39 en 41, waar tot 1870 notaris Leo de Mûelenaere woont, burgemeester van Tielt van 1882 tot 1892. De nie

Huis Loosveldt

Ieperstraat 39 (Tielt)
Laatclassicistisch burgerhuis ook gekend als "Huis Loosveldt", in kern daterend uit 1771 zie jaartalcartouche op de deurtussendorpel. Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Ontpleisterde lijstgevel met nieuw bakstenen parement. Houten kozijnconstructie vervangen door blokramen met storende rolgordijnkasten ter vervanging van oorspronkelijke luiken. T-ramen. Behouden natuurstenen deuromlijsting onder rechte kroonlijst met geprofileerde kwartholle deurlijst op neuten. Paneeldeur waarvan tussendorpel met centrale cartouche waarin "1771" in half verheven snijwerk. Bovenlicht met waaiervormige indeling. Ingewerkte afgeronde natuurstenen trede.