Burgerhuis Manneken Pis

Geografisch pakket Gent

Beschrijving

Het burgerhuis Manneken Pis is, samen met het aanpalende pand (burgerhuis in traditionele stijl) beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als 18de-eeuwse klokgevel in Lodewijk XVI-stijl, eertijds wijnhandel met uithangteken 'Manneken Pis'."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000657, Kraanlei 15-17: huizen (waaronder huis Manneken Pis), advies KCML (1981).

Waarden

De huizen (waaronder het huis 'Manneken Pis') zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Burgerhuis met classicistische klokgevel

Kraanlei 17 (Gent)
Classicistische klokgevel met drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak uit het derde kwart van de 18de eeuw.