Beschermd monument

Huis Lombaert: dubbelarmige waterpomp

Beschermd monument van 06-06-2001 tot heden
ID: 7959   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7959

Besluiten

Vredegerecht met waterpomp
definitieve beschermingsbesluiten: 06-06-2001  ID: 3712

Beschrijving

De dubbelarmige waterpomp, bevestigd tegen de noordmuur van het hoofdgebouw van het voormalige vredegerecht, is beschermd als monument.Waarden

De dubbelarmige waterpomp, bevestigd tegen de noordmuur van het hoofdgebouw van het voormalige vredegerecht, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Het betreft een monumentale dubbelarmige zuigerpomp, vermoedelijk daterend uit het midden van de 19de eeuw van een type waarbij de twee armen en de zuigerstangen op eenzelfde as draaien, die door middel van smeedijzeren ankers bevestigd is in de muur. De aankleding is gerestaureerd. Het pomplichaam en de (gewijzigde) overloopbak zijn in arduin uitgewerkt. De bevestiging in de muur door middel van de gesmede ankers is merkwaardig te noemen.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Huis Lombaert

Kloosterstraat 37 (Beveren)
Het 'Huis Lombaert' werd in 1703 opgericht en is een voorbeeld van de bouwevolutie van de traditionele bak- en zandsteenarchitectuur naar een goed geïntegreerde landelijke Lodewijk XV-stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw en met aanpassingen in de 19de eeuw.