Watertoren

Watertoren met uitrusting

Beschrijving

De watertoren van het type C4 te Steenokkerzeel, is beschermd als monument met inbegrip van de uitrusting.

Waarden

De watertoren met uitrusting is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als goed voorbeeld van een watertoren uit de bloeiperiode van de watertorenbouw – meer bepaald uit 1937 - met betonnen structuur, gesloten voet en Intze I-reservoir in gesloten kop met interne rondgang.
Het gaat hier om een materiële illustratie van een bepaalde fase in de evolutie van de watertorenbouw waarbij het type (C4 volgens de typologie Van Craenenbroeck) met betonnen skeletten en een met metselwerk gesloten voet en kop, deze laatste met een betonnen Intze I-kuip, in België wel meer voorkwamen maar waarvan er in het Vlaamse Gewest zeer weinig bewaard zijn.
Tevens betreft het een materiële illustratie van de versnelde groei van de openbare watervoorziening tijdens het interbellum.

Watertoren

Kortenbergsesteenweg 200 (Steenokkerzeel)
Watertoren met sterk overkragend kuipgedeelte op voet van betonbalken met opvulmetselwerk, gebouwd in 1937.