Sint-Blasiuskapel

Gemeente Deinze
Straat Kaaistraat
Locatie Kaaistraat 23 (Deinze)

Sint-Blasiushospitaal en kapel

Kaaistraat 9-11, 23, Deinze (Oost-Vlaanderen)

Voormalig zogenaamd "Sint-Blasiushospitaal" en kapel, thans klooster en Instituut zusters Maricolen. Stichting van een hospitaal opklimmend tot de 12de eeuw met een eerste bloeiperiode circa 1200.

Beschrijving

De bescherming omvat de in kern 17de-eeuwse Sint-Blasiuskapel van het voormalige Sint-Blasiushospitaal.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de Sint-Blasiuskapel als volgt: "als 18de-eeuwse kapel, gebouwd in baksteen, met zandstenen nis en vensteromlijstingen, inwendige hangkoepels op kruisribben en gesculpteerde moerbogen, met vroeg 20ste-eeuwse uitbreiding in neobarokstijl. Eveneens als enige overblijfsel van het voormalig hospitaal waarvan de geschiedenis tot de 13de eeuw teruggaat."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000719, Sint-Blasiuskapel (VAN DEN BOSSCHE H., 1983).

De Sint-Blasiuskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: