Kraenepoel met omgevende laan en Villa Kraenepoel

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 27-05-1957 tot heden

Deelgemeente Aalter
Straat Kraenepoelpad, Lotenhullestraat, Meerkensdreef
Locatie Kraenepoelpad, Lotenhullestraat, Meerkensdreef (Aalter)

Kraenepoel en Markettebossen

Bellemstation, Kraenepoelpad, Langestraat, Lotenhullestraat, Mariahovelaan, Meerkensdreef, Oude Gentweg, Waggebrug, Weitingstraat (Aalter)

De ankerplaats omvat de vijver Kraenepoel, met cottagevilla Cranenpoel. Aansluitend bevinden zich de Markettebossen met drevenlandschap en achtster. In het noorden ligt het kasteeldomein van Mariahove, via een dubbele dreef met de kleinschalige dorpskern van Bellem verbonden.

Villa Cranenpoel

Lotenhullestraat 114, Aalter (Oost-Vlaanderen)

Villa Cranenpoel, toegankelijk via overluifeld houten hek. Grote villa opgetrokken op een verhevenheid met uitzicht op de Kranepoel. Gebouwd in Normandische stijl met imitatie-vakwerk in de geveltoppen en daterend van 1902.

Beschrijving

De Kraenepoel met inbegrip van de omgevende laan en Villa Kraenepoel met tuin zijn beschermd als landschap.

Waarden

Het ensemble gevormd door de Kraenepoel, de laan welke deze waterpartij omgeeft, een strook grond er rond van tien meter diep en de Villa Kraenepoel met bijliggende tuin is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde